Kahvivinkit

Näin kahvibloggari valmistaa kahvinsa töissä (ja matkoilla)

Työpaikkaolosuhteissa – tai varsinkaan reissun päällä – kahvin valmistaminen ei etene ihan niin yhteismitallisella kaavalla kuin kotona aamukahvien valmistaminen. Konttori- ja huoltoasemakahvin sijaan tulee kuitenkin suosittua pääasiassa parempaa, ja paremmin valmistettua, kahvia. Mustaan konttoritervaan kyllästyminenhän minut alun alkean kahvin laatuasioiden äärelle ajoi.

Kotona uuttoasetelma on melko tarkka erityisesti silloin, jos maistelen kahvia arvioitavaksi asti. Töissä ja reissussa minulla ei ole mukana lämpömittaria tai monesti edes vaakaa. Kaapista löytyy Harion Skerton-käsimylly (tässä kirjoituksessa videopätkä myllystä), mutta esimerkiksi työpäivinä jauhan aeropressillisen eli 14 grammaa kahvia kotona mukaan. Pidemmillä reissuilla Skerton saattaa kulkea mukana, mutta kynnys ylimääräisen romppeen pakkaamiseen on aina korkea – Reissut ovatkin hyvä sauma viettää väliin kahvittomia päiviä.

AeroPress on siis uuttotyökaluni töissä ja matkoilla. Ja se onkin varsin pätevä matkakumppani – Kevyt ja kestävä. AP:lla saa tehtyä hyvät kahvit hotellihuoneessa, sillä siihen ei tarvita kuin kuumaa vettä (sekä tietysti se mukana oleva kahvi ja suodatinpaperi tai kestosuodatin) ja huoneista löytyy lähes poikkeuksetta vedenkeitin. Onpa AP:lla tehty kahvit myös laivan baaritiskillä (kuvassa alla) – Tarjoilija katsoi kieroon, kun tilasimme vain kuumaa vettä.

AeroPress-kahvit laivalla

Kahvin kiikutan töihin – olen ylpeä tästä vermeestä – Vanhassa, lasisessa dijon-sinappipurkissa. Sen suuaukko mahtuu AeroPressin suulle täydellisesti. Matkoilla kahvi kulkee yleensä kahvipussissa.

AeroPressistä kirjailen seikkaperäisen jutun jossakin välissä. Se on mielenkiintoinen kikkare, joskin erilainen käyttötapa aiheuttaa ihmetystä. Eivät ole kahden käden sormilla laskettavissa ne kerrat, kun joku on tullut ihmettelemään kahvin valmistusta sillä. Kyllähän se jonkinlaiselle laboratoriopuuhastelulle näyttää. Ja on muuten hyvä keskustelunavaaja laatukahvien maailmoihin.

Vinkit laatukahvikokemuksiin tien päällä

  1. Hanki AeroPress – Se kestää kuljetusta ja on kätevä sekä nopea käyttää.
  2. Jos haluat tuoreinta mahdollista kahvia, hanki myös käsikäyttöinen mylly – Matkakäyttöön hyviä ovat esimerkiksi Hario Mini ja Porlex Mini – Hario Skerton on mitoiltaan leveämpää mallia eikä aivan niin hyvä matkakäyttöön.
  3. Kompakti digitaalivaaka ja digitaalinen lämpömittaritikku ovat tarpeen, mikäli kahvin haluaa valmistaa viimeisen päälle. AeroPressin mukana tulee annostelulusikka, johon mahtuu kätevästi noin 14 grammaa kahvia.

5 vastausta artikkeliin “Näin kahvibloggari valmistaa kahvinsa töissä (ja matkoilla)

Jätä kommentti