Kahvipalvelu

Kahvisi -palvelun Niklas Strengell – Tumman kitkerän mönjän parista hyvän kahvin lähettilääksi

Sain sähköpostilangan päähän kahveja suoraan postilaatikkoon toimittavan Kahvisi-palvelun Niklas Strengellin. Ja nyt on muuten intohimoista settiä! En turhaan halunnut stilisoida haastattelua nopeasti luettavaksi parin minuutin välipalaksi, sillä Niklakselta löytyy tarina jos toinenkin.

Kahvisi Niklas Strengell

Niklas, mikä on Kahvisi, ja ketkä ovat sen taustalla?

Kahvisi on kolmen kaveruksen Joonaksen, Mikon ja Niklaksen tapa auttaa ja edistää suomalaista kahvikulttuuria. Me tarjoamme pienpaahtimoiden hyvää kahvia helposti kaikille ympäri Suomen niin kotiin kuin toimistollekin. Keskitymme vain ekologisiin ja eettisiin kahveihin.

Miten Kahvisi sai alkunsa?

Kahvisi sai alkunsa 2015, kun Mikkoa närästi toistuvasti toimiston luokaton kahvi.

Työkaveri Joonas huomasi potentiaalin ja minä tulin mukaan yhteisen tutun kautta hiukan myöhemmin. Hämmentävästi kumpikaan meistä ei varsinaisesti tunne toistaan aikaisemmin, vaan olemme päätyneet yhteen tähän projektiin monien sattumusten summana.

Miksi kahvi, mikä tekee siitä mielenkiintoisen ja yritystoiminnan arvoisen?

Kahvi on ihan älyttömän siisti juttu. Sitä ei oikein tajuakaan, mihin kaikkeen kahvi lopulta liittyy kaikkialla yhteiskunnassa.

Otetaan nyt vaikka esimerkkinä Suomi. Sen satavuotisessa historiassa kahvi on näytellyt ihan älyttömän suurta roolia. Täällä kahvia juodaan kun synnytään ja kuollaan, kun juhlitaan ja surraan.

Kuinka monessa maassa ylipäätään on lailla säädettynä pakolliset kahvitauot?

Kahvi nivoutuu niin älyttömiin juttuihin. Viime keväänä satuin katsomaan Netflixin Narcos-sarjan, joka kertoo 80-luvun kokaiinikaupasta Kolumbiassa. Aloin sitten selvittelemään, että miten tuolla Kolumbiassa on tuo kriisi kestänyt niin kauan (sisällissota kesti melkein 100-vuotta ja loppui virallisesti vasta tänä vuonna) ja mikä on sen taustalla. Sissijärjestö FARC perustettiin jo 20-luvulla ja arvaapa mihin? No puolustamaan paikallisten kahvinviljelijöiden oikeuksia. Myöhemmin kahvin maailmanhinnat myös eskaloivat tuota Kolumbian kriisiä, kun pienviljelijät joutuivat muuttamaan alhaisten hintojen takia maalta pois työn perässä.

Ja näitä tarinoita muuten riittää kun lähtee penkomaan! Yksi brasilialainen ystäväni kertoi, että Brasilia julisti Suomen kuulemma itsenäiseksi, koska täältä ostettiin niin paljon kahvia…

Tarinan totuusperää ei ole vielä varmistettu, mutta eipä se olisi älyttömin tarina, jonka olen kuullut!

Joten mikä ei siis tekisi kahvista mielenkiintoista ja yritystoiminnan arvoista?

Öljy on ehkä maailman vaihdetuin hyödyke, mutta kakkosena tuleva kahvi ei sen rinnalla kalpene.

Ilman öljyä ei tämä maailma pyörisi, mutta kyllä sen meno tyssäisi aika nopeaan, jos kahvia ei enää olisi…

Onko sinulla suosikkikahvia (alue, paahto, prosessointi, lajike tmv.)?

On ja ei. Sehän kahvissa on hienoa, että niitä on niin erilaisia. Tummaa, vaaleaa, hedelmäistä ja pehmeää. Erilaisia kahveja voi juoda niin erilaisiin tilanteisiin!

Kesällä vaaleita single origineja, jotka säväyttävät. Keskellä talvea sitten turvallisia tummia paahtoja, jotka lämittävät kupin ja sydämen.

Miten ja koska päädyit itse kahvien pariin?

Mulla on vanhempi serkku, joka aina joi kavereidensa kanssa kahvia. Se oli musta jostain syystä ihan älyttömän siistiä ja halusin opetella juomaan myös! (Lapset, älkää tehkö näin, vaan tehkää asioita omasta halustanne!)

Siinä sitten joskus sukulaisten luona kahvitellessa halusin maistaa. Ihan hirveäähän se oli.

Tummaa, kitkerää mönjää. Pullamössöjen ja cappucinojen kautta kuitenkin totuttelin makuun ja pikkuhiljaa se alkoi olla ihan hyvääkin.

Yläasteella siitä tulikin sitten hieno seremonia, kun aina koulun jälkeen kokoonnuttiin jollekin kaverille juomaan iltapäiväkahvit!

Siitä se sitten lähti. Ekassa kesätyössä pihanrakentajana asiakas keitteli meille aina pressolla kahvia – ihmettelin, että kuinka tämä voi ollakaan näin hyvää!

Yliopistolla päädyinkin sitten kovempien aineiden pariin, kun perustimme hetkeksi kahvilan campukselle.

Ja nyt ollaan tässä!

Miten näet Suomen kahviskenen?

Suomen kahviskene on ihan uskomaton.

Mekin ollaan tehty tätä vasta pari vuotta ja kehitys on ollut ihan mieletöntä. Otetaan vaikka esimerkkinä Lehmus Roastery: oltiin paikan päällä Lappeenrannassa kun paahtimo oli toiminut ensimmäistä viikkoa. Kahvit olivat kyllä hyviä, mutta ensikertalaisuus siinä maistui. Tilanne nyt? Lehmuksen Visa paahtaa ehkä Suomen parhaimpia kahveja – ei se vuoden paahtimon titteli ole pelkkää somehelinää.

Ja ne ihmiset, joita on tässä tavannut. Siinä tekemisessä paistaa aitous ja ilo omaan tekemiseen. On eläkeläistä, joka vaihtoi valokuvausstudion paahtimoon. On perhettä, joka vaihtoi IT-alan maataloon saaristossa ja joku hullu, joka pitää Rovaniemellä paahtimoa moottipyöräkerhon salin vieressä.

Kaikki nämä kohtaamiset ovat itselle olleet niitä tärkeimpiä hetkiä. Inspiroidun niistä jokaisesta vieläkin!

Mutta tulevaisuus: se on hyvä kysymys. Se on mielestäni kuluttajista kiinni. Tekijöitä ja hienoja paahtimoita nimittäin on jo. Ehkei sitä oikein osata arvostaa? Tärkeämpää on saada paljon kahvia halvalla: oikein jonotetaan halpamarkettin tarjouksia pula-ajan hengessä. Ohan se tavallaan ihan hienoa – täällä ei tarvitse pelleillä pikkurilli pystyssä.

Mutta siinä mielestäni unohdetaan se aito ja oikea pula-ajan henki. Nimittäin se, että sitä kahvia arvostettaisiin jokaista kupillista myöten.

Olin tämän kesän kesätöissä yliopistolla. Se kahvikulttuuri suututti ja surutti meikäläistä. Siellä on nykyään automaatit. Kukaan ei enää keräydy kahvinkeittimen viereen juttelemaan, vaan automaatille jonotetaan – painetaan nappia ja poistutaan.

Jos joku sitten keittää kahvia vahingossa, niin se jätetään siihen paahtumaan juomakelvottomaksi ja 3/4 heitetään lopulta pois päivän jälkeen. Mitä ihmettä?

Minulle kaikkein hienointa siinä kahvissa silloin yläasteikäisenäkin oli juuri se yhteisöllisyys. Kun keräännyttiin kahvinkeittimen äärelle juttelemaan. Oli hieno hetki kun itse sain lopulta keittää sillä (olin suorittanut näyttökokeen hyväksyttävästi). Eikä sitä kahvia keitetty tippaakaan ylimääräistä! Aina laskettiin kuinka monta oli juomassa. Santsin toki sai, mutta kolmas oli jo ahneutta.

En tiedä meneekö kahvikulttuuri taas tuohon suuntaan. Yhteisöllisyyteen ja arvostamiseen. Mutta toivoisin kovasti.

Miten Kahvisi-tilaus toimii? Tarjolla on myös kokeilukierros?

Helposti! Joka kuukausi on aina uusi kahvi eri paahtimolta. Nämä maut vaihtelevat aina sesongin mukaan. Voit tilata vain yhden kuukauden hintaan 11€ tai liittyä tilaajaksi hintaan 9,90€ per kuukausi. Ja senhän voi peruuttaa millon haluaa.

Kahveja lähetetään kahdesti kuussa. Osittain sen takia, että halutaan minimoida hävikkiä ja tarjota aina vain tuoretta kahvia. Osittain myös sen takia, että tämä ei meille kenellekään ole työpaikka vaan harrastus. Opiskeluiden ja päivätöiden ohella ei kerkeä kokoajan olla juoksemassa kahvin perässä.

Mikä on hyvän kahvin ja kahvihetken salaisuus?

Erittäin hyvä kysymys! Olen nimittäin pohtinut tätä paljon. Ja tullut siihen lopputulokseen, että hyvä kahvihetki koostuu kolmesta eri osa-alueesta: kahvista, seurasta ja paikasta.

Hyvä kahvi voi maistua siis erittäin pahalta, jos sen juo kiireessä. Ja sitten se yksi pieni kupillinen pikakahvia voi maistua todella herkulliselta, kun sen juo kavereiden kanssa kahdeksantoista asteen pakkasessa Alppien jäätiköllä auringon vasta noustessa vuorten takaa.

Joten menkääpä jokainen ja kokekaa ne parhaat kahvihetkenne!

Tutustu Kahvisi-palveluun nettisaitilla, Instagramissa ja Facebookissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s