Kahvivinkit · Laitteet

Miten valmistaa kahvia ilman kahvinkeitintä (tai suodatinpussia)?

Hyvän kahvin valmistamiseen ei suinkaan tarvitse varsinaista automaattista kahvinkeitintä. Tarjontaa laitemarkkinoilla on valtavasti, tässä esimerkkejä:

Eri laitteilla tarvitaan hieman eri oheiskilkkeitä. Yleisimmät ovat vedenkeitin (ellei vettä halua keittää kattilassa, mikä on tekee valmistamisesta hieman haasteellisempaa) ja erilaiset suodatinpussit tai -paperit (tai kestosuodatin). Seuraavassa taulukoituna näitä.

Vedenkeitin (1) Suodatinpussi tai -paperi (2) Valmistustapa (3)
Aeropress x x Stand alone
Chemex x x Stand alone
Suodatinsuppilot x x Stand alone
Pressopannu x Stand alone
Sifoni Stand alone
Mutteripannu Liedellä
Perinteinen kahvipannu Liedellä
Turkkilainen pannu Liedellä

1) Veden voi toki keittää vaikka kattilassa, kuten mainittu.
2) Kaikille paperisuodattimia käyttäville menetelmille on saatavilla myös kestosuodattimia.
3) Stand alone = Ei tarvita lämmönlähteitä tms., koska käytetään vedenkeitintä tai omaa keitinosaa (sifoni).

Etenkin Aeropressin ja suodatinsuppiloiden kanssa kahvia voidaan valmistaa myös leiriolosuhteissa, jos mukana on termospullossa kuumaa vettä. Perinteinen kahvipannu toimii puolestaan vaikka nuotion päällä.

Jos ei halua panostaa mihinkään kahvikilkkeeseen, onnistuu kahvin valmistaminen siitäkin huolimatta (se vaatii ehkä vähän enemmän vaivannäköä, mistä syystä erilaisia kahvikilkkeitä onkin keksitty :)). Ei tarvita muuta kuin jokin suodatinosa – sideharso, muoviverkko tai muu vastaava (en vastaa siitä, millaista oheismakua niistä irtoaa), jokin astia valmiille kahville sekä kuumaa vettä. Säädöillä ja kokeiluilla saa varmasti ihan kelvon tuotoksen aikaiseksi.

Miten valmistaa kahvia ilman suodatinpussia?

Edellä esitetty taulukko antaa tähän helpoimman vastauksen: Sifoni, mutteripannu, perinteinen kahvipannu ja turkkilainen pannu eivät vaadi suodatinpussia tai -paperia.

Jos haluat säästää luontoa tai kertakäyttösuodatinpussien käyttäminen riepoo, on niin automaattikahvinkeittimelle, Chemexille, suodatinsuppiloille kuin Aeropressillekin olemassa kestosuodattimia.

Kestosuodatin Chemexille
Able Brewingin Kone-kestosuodatin Chemexille. Kuva: Tested.com

Able Brewing on yksi varsin hyvin saatavilla olevien kestosuodatinten valmistaja. Chemexille löytyy Kone-suodatinsuppilo ja Aeropressille Disk-levy. Molemmat on tehty ruostumattomasta teräksestä. Kotimaisesta marketista bongaa varsin helposti ainakin muoviverkolla valmistettuja kestosuodattimia automaattikeittimiä varten.

Jotkut myös käyttävät samaa suodatinpussia pari kertaa. En ole kokeillut, mutta kaltaiselleni kultakielelle toisen uuttokerran lopputulos taitaisi olla varsin karmeaa maisteltavaa.

Niin tai näin, summauksena todettakoon, että kahvin valmistaminen onnistuu erinomaisesti ilman automaattikeitintä – tai jopa virallisia kahvinvalmistuslaitteita. Myöskään suodatinpussit tai -paperit eivät ole pakollisuus. Todettakoon toki myös, että useat laitteet ja apuvälineet ovat markkinoilla siksi, että kahvin valmistamisen eteen ei tarvitsisi nähdä niin paljoa vaivaa. Automaattikeitin onkin tällä saralla helppouden maksiimi – ja helppoudesta maksetaan usein hinta lopputuloksen heikompana laatuna.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s